Rosia Montana sau adevarata valoare a constiintei romanilor. Crima sau viata?

  Toata lumea vorbeste despre Rosia Montana zilele acestea. Toti sunt de fapt concentrati pe amploarea evenimentului. Cei din spatele cortinei sunt focusati pe cat de bine or sa iasa regizarile manifestatiilor si pe cat de bine va prinde manipularea in masa, iar cei care sunt de cealalta parte a problemei , sunt  concentrati pe timpul care a mai ramas pana la DA sau NU.
  Cu DA sau NU  se pare ca se poate cumpara , vinde , inebuni, minti, ignora tara noastra.
 Ceea ce am vazut dincolo de partea trista a filmuletelor care circula pe internet  este ca exista o lacomie incomesurabila a unor oameni cu functii mari, dar care nu au pic de substanta cenusie, si nici urma de constiinta pentru ceea ce vor sa faca in acest caz national.
 Si macar daca nu ar exista precedente, poate ca le am da dreptate pe acesti oameni care ,,sustin'' tara noastra. Dar exista , chiar si in alte continente, exista in Honduras si in Guatemala, iar in ambele tari  , principalul actor de pe scena este Gold Corporation. Acum va mai ramane sa va intrebati de ce .
Poate ca puterea acestei corporatii avide este impletita cu toate atributele ce indica la viitoarele suferinte ale popoarelor ce le vor cadea victime. Meschinaria e putin spus pentru corporatia in cauza.
    Hai sa o luam logic: sa vindem aur nu e rau, daca se face  intr un mod in care sa nu puna in pericol vietile oamenilor si a pamantului, plantelor, copacilor, si asta pe termen foarte lung.
 Dar  din moment ce in mod constient se vrea a se face acest lucru prin metode ce aduc prejudicii atat de importante in calitatea vietii oamenilor , ( si nu sunt doar cei care traiesc acolo) , cum sa vrei sa exploatezi acel aur? De ce ai face o?
  Hmm. Cei care sunt in cunostinta de cauza spun ca motivele ar fi ,,DEZVOLTAREA ZONEI '' . Iata cum ar arata practic zona:




       Ceea ce nu toata lumea stie este ca un crater nu e mult. Dar ce se intampla dincolo de crater e mult mai grav decat ne putem inchipui. Acele cianuri vor lua toate culorile pamantului, a vegetatiei, si chiar si a pietrelor si le vor transforma in cateva nuante sumbre, culorile mortii. Poate vei vrea sa mergi acolo, dar nu vei putea decat cu elicopterul, pentru ca totul va fi contaminat, si deosebit de periculos. 
   Oamenii ce sunt pentru exploatarea cu ajutorul cianurilor spun despre acele locuri de munca care se creaza, dar cu ce pret? Cu pretul bolilor care ii vor distruge pentru toata viata? Mai jos un videoclip despre ce a insemnat exploatarea in cele doua tari americane si mesajul lor special pentru locuitorii Rosiei Montane:


 
       Putem oare sa realizam in ce minunatie de tara traim? Cate peisaje pline de viata, cate regiuni cu resurse inestimabile avem in tara noastra? Caci asta este de fapt bogatia unei tari.
    Ceea ce detine ea ca si resurse naturale se refllecta direct in calitatea vietii oamenilor, in speranta lor de viata, in viitorul ei, in copiii ei sanatosi, in bunicii ei cu varste de 80, 90 de ani, care ies pe prispa si isi vad amintirile de o viata chiar in copacul din fata casei . O tara bogata are oameni bogati sufleteste. De ce? Pentru ca daca natura e darnica, vei putea trai cel putin cu o bucata de paine , dar cu un zambet pe fata, si vei putea intelege frumusetea naturii , si o vei pretui, caci ea reflecta si viata ta. Viata ta nu e separata de locul in care te ai nascut, viata ta are ceva strans legat de locul in care iti duci existenta si in care iti cresti copii, in care acestia se joaca, in care parintii nostrii au dat naturii ce i au invatat stramosii lor: viata, an de an.
   Pamantul este o comoara. El tine, in el , pe el , si deasupra lui , atunci cand este sanatos comori. Aurul, oamenii, florile, animalele si pasarile exista datorita pamantului;  si toate astea pentru ca el furnizeaza totul, de la hrana pentru noi , pana la aur , ca si metal pretios.
     Cand exista viata, exista sanatate. Dar atunci cand cu buna stiinta cineva vrea sa ia practic toata viata pamantului, el ia viata tuturor, nu doar a pamantului. Nu va mai exista nici om care sa poata trai la fel ca inainte pe un pamant infestat de cianura, nici pasare, nici  animal, nici copac. Toate sunt afectate, si odata ce ai inceput, nu mai poti repara nimic. 
  Adevarul e simplu. Rosia Montana este o intrebare a constiintei romanului despre ea: exista sau nu exista??? 
       
             Avem viata. Alegem sa o dam, sau sa o pastram?
     


                        

                     Viata ta e si  viata celui ce s a nascut in Rosia Montana. 
              
                       Alege viata.
      

                       Nu ti a fost data ca sa o ucizi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Copilaria cu povesti despre foarfece, rochite si ...creatie.

Dans de imagini